Metz - Maximus de Burgermeester

Metz - Maximus de Burgemeester

Na lang wachten en een lange tijd van aankondigen (de eerste single dateert van anderhalf jaar eerder), is daar dan eindelijk het debuutalbum van Metz. Op dit 21 tracks tellende debuutalbum wordt Metz bijgestaan door bekende namen als Brainpower, Dicecream, The Opposites, Salah Edin, de Jeugd van Tegenwoordig en vele anderen. In een interview met Statemagazine zei Metz: "ik heb altijd geweten dat ik tenminste één gruwelijk album zou droppen voordat ik m'n vingers ooit van de muziek af kon trekken." De vraag is of dit met dit album gelukt is.

Wie eerder werk van Metz heeft gehoord weet wat die kan verwachten. Pompende beats, catchy bangende refreintjes en recht voor je raap rap. In het begin van het album maakt Metz dit ook waar. Daar waar eerder uitgebracht materiaal met name oppervlakkig aanvoelde en er geen diepere laag aanwezig leek, daar geeft Metz op zijn debuutalbum inzicht in zijn leven en stelt je als luisteraar vragen. Zoals ook op "Walk a mile in my shoes" waarbij het repeterende zinnetje "wat zou je doen (als je mij was)" je aan het denken zet. Na de skit van de Partysquad komt de track "Nieuwe cash". Op het eerste gehoor klinkt Metz hier heel monotoon. Dit valt echter mee en de flow van Metz compenseert dit eerste gevoel in combinatie met de beat ruimschoots. Zelfs zo erg dat je niet anders kan dan knikken met je hoofd op de beat. Andere tracks die het noemen zeker waard zijn, zijn "Shake de jouwe ft. Brainpower" en "Kijk me genieten ft. de Jeugd van Tegenwoordig". Met name Brainpower en Willie Wartaal komen hier keihard op en worden goed aangevuld door Metz. De beats zijn allemaal van een goede kwaliteit en zorgen, ondanks het gevaar van eentonigheid door eenzelfde geluid, voor voldoende diversiteit op dit album.

Wat na afloop van het luisteren van de cd overblijft, is een beetje dubbel gevoel. De individuele tracks zitten allemaal goed in elkaar. De vele featurings zijn geen overdaad en na afloop heb je het gevoel dat je Metz zijn album hebt geluisterd in plaats van een verzamelalbum van verschillende artiesten. Metz brengt je datgene wat je kan verwachten aan de hand van datgene wat je al van hem hebt gehoord en gaat zo nu en dan meer de diepte in. De kracht van Metz zit hem in de refreintjes, welke je allemaal binnen een luisterbeurt kunt meerappen. Hier zit echter ook het gevaar, want hierdoor kunnen veel tracks op elkaar gaan lijken. Het lijkt er op dat dit het gruwelijke album is wat Metz wilde maken. Metz heeft zijn sterke kwaliteiten gebruikt op het album en heeft een uniek geluid verkregen welke hij het hele album vast weet te houden, zonder ergens eentonig te worden.

01 Intro
02 Burgemeester
03 Rollen Met Ons
04 Rij Met Mij (feat. Lloyd Demeza)
05 Walk a Mile In My Shoes
06 PartySquad Skit
07 Nieuwe Cash
08 Knipmuziek
09 Like This (feat. Buju)
10 Spitfire (feat. Opposites)
11 Kijk Me Genieten (feat. Jeugd van Tegenwoordig)
12 Shake de Jouwe (feat. Brainpower)
13 Just Crippin’
14 G-House
15 BoB (feat. Negativ & Dicecream & Reverse)
16 Golddiggers
17 Streetshit (feat. Kempi)
18 Wtf (feat. Big2)
19 I Have a Dream (feat. BangBang)
20 Nachtmerrie (feat. Salah Edin)
21 Wielen In De Lucht 2

Metz


Reacties


Plaats hier jouw reactie...