Boef en De Gelogeerde Aap - Wij Zijn Review

Boef en de Gelogeerde Aap, een opvallende naam in de nederlandse hiphopscene, vanwege de niet alledaagse bandnaam maar ook omdat ze één van de weinigen zijn die hiphop en dubstep succesvol vermengen in Nederland. Eind 2009 brengen ze het album Vind Ons in eigen beheer uit.

In 2010 Verschijnen ze veel in de media, sluiten zich aan bij de Fakkelteitgroep met o.a. de Fakkelbrigade en Zo Moeilijk wat uiteindelijk weer resulteert in een contract bij Topnotch. Ondertussen doen ze ook nog even mee met De Grote Prijs Van Nederland waar ze de publieksprijs winnen en Boef de muzikantenprijs binnen haalt. 21 Januari 2011 is het zover, het 2e album Wij Zijn komt uit.

Het mag gezegd worden dat het artwork erg leuk gedaan is, met zeer aparte tekeningen en een boekje waar voor ieder nummer een eigen tekening gemaakt is, als ik iets verder kijk zie ik dat de voor mij nog onbekende naam superoboturbo daar voor verantwoordelijk is.

De Cd begint met het openingsnummer Oui?, origineel gedaan om dat als titel te doen in plaats van Wie? Verder is het nummer
niet echt noemenswaardig aangezien het echt een Intro is en net een minuut duurt. Het 2e nummer is eveneens de albumtitel; Wij Zijn,
waar we al een tijdje de video van kunnen bewonderen. De Gelogeerde Aap laat in dit nummer met een lekkere flow even weten wie ze zijn
over een energieke dubstepbeat met een diepe bass.

Track nummer 5 is Mosredna, een nummer zonder De Gelogeerde Aap, een Boef solo dus eigenlijk. Deze begint lekker rustig met een beat om lekker op weg te dromen. Dit blijft het hele nummer ongeveer zo doorgaan maar wordt nergens saai, het laatste gedeelte van de track was voor mij niet persé nodig maar is wel goed voor de variatie van het nummer. Volgende track is Echte Helden, ik denk mijn persoonlijke favoriet.
Deze zit weer lekker vol energie, zowel de beat als rap met een aanstekelijk refrein: "Echte helden/hebben niks te vertellen/Ze houden het voor zichzelf, echte helden.. houden het voor zichzelf. Echte helden, Echte helden." Deze track zal het ongetwijfeld live goed doen.

Na Zien ft. Marlon Penn ben ik halverwege het album en moet ik toegeven dat ik de beats stuk voor stuk echt voel,
het probleem zit hem alleen af en toe in de verses, De Gelogeerde Aap heeft een goede flow en delivery maar ik volg hem gewoon niet altijd.
Ongegeneerd is hier een goed voorbeeld, ik versta hem wel en sommige zinnen snap ik ook wel maar waar die hele track nou over gaat is mij een raadsel. Niet alle nummers op het album zijn zo, Leef is een duidelijkere track en gaat over De Aap en zijn vriendin en is een echte lovesong.
Jammer genoeg vind ik dit zelf een minder interessante track.

Na nog een Instrumental en een paar tracks (waaronder de keiharde banger Goudkoorts!) komen we bij nummer 13. Neem ze mee ft. Oowtje/Amine, een track over illegale feesten waar mensen hun honden dus ook mee naar toe nemen. De gastartiesten op de track voegen zeer weinig toe en het is dan ook een verademing als De Aap na ruim 3 minuten in de track van zich laat horen.

Het Refrein is weer erg aanstekelijk en wederom is de beat gewoon lekker.
Als afsluiter hebben we dan Waar Ga Je Heen? Een rustige track waar je weer lekker op weg kan spacen.

Na het hele album geluisterd te hebben kan ik met zekerheid zeggen dat de beats allemaal goed in elkaar zitten. De verses van De Gelogeerde Aap zijn absoluut niet slecht maar niet voor iedereen altijd even toegankelijk. Ik denk sowieso dat ze meerdere luisterbeurten nodig
hebben om goed tot je door te dringen maar als je daar niet gelijk zin in hebt is het album ook prima te beluisteren.
Er zit een goede balans in het album van echt harde energieke nummers tot wat rustigere, en dat dan ook weer goed verdeeld over de playlist.
Boef laat nog even extra van zich horen op de 2 instrumentale tracks, artwork is goed gedaan en over de titels van de tracks
is goed na gedacht waardoor je opeens dingen kan zien die je in eerste instantie niet gelijk zag.

Mijn conclusie is dat Boef en De Gelogeerde Aap zich met dit album echt op de kaart gezet hebben, zowel in de hiphop als de dubstep scene.
Live is het sowieso een feestje, en ik denk dat we in de toekomst nog veel meer van dit duo gaan horen.

 

Wij_Zijn_Rapubliek_Review


Reacties


Plaats hier jouw reactie...