Zwart Licht: 'Nederland boycot hiphop' (artikel in de Spits)

Hiphopsensatie Zwart Licht heeft een tweede album uitgebracht: No Juju. Toch zal er op televisie en radio weinig van gedraaid worden, denken de boys. "Het lijkt wel alsof Nederland hiphop heeft geboycot." DOOR ANNEKE POLAK

Aan succes ontbreekt het de mannen van Zwart Licht niet. De hiphopsensatie van 2009 sleepte drie State Awards in de wacht: voor beste groep, beste videoclip en beste live act. Ook dit jaar zijn ze opnieuw genomineerd. Toch zit het de rapgroep niet lekker dat er weinig aandacht voor hiphop in Nederland is. "We treden op voor uitverkochte zalen, maar op muziekzenders worden we niet gedraaid", zegt Akwasi. Volgens de frontman moet de liefhebber echt op zoek naar hiphopbeats. "Tv-zender The Box is verdwenen, radiozender Juize FM is uit de ether, radiozender FunX is multiculti geworden en TMF en MTV draaien tekenfilms in plaats van hiphop."

De oorzaak? Leeroy - samen met Akwasi de rappersformatie van Zwart Licht - wijt het aan het slechte imago van hiphop. "Zoals door die moord in de Bijlmer, waarbij een rapper zou zijn doodgeschoten. Het was geen rapper, maar dat maken de media ervan. En dat schrikt mensen af." Akwasi wijst op het nieuws rondom de vrouw van Lange Frans, die deze week met een geladen pistool is aangehouden. "Zij is geen rapper, maar doet iets doms en mensen leggen toch de link met hiphop."

Vorig jaar maakten een aantal rappers, waaronder Zwart Licht, een mixtape als reactie op al het geweld. De titel: So so Lobi (Alleen maar Liefde). Of het geholpen heeft? Akwasi lacht. "Nee man, het imago is alleen nog maar slechter geworden." Hayzee, verantwoordelijk voor de beats binnen Zwart Licht, spreekt hem tegen. "Er is wel wat veranderd. Binnen de hiphopwereld zelf. Maar het heeft de buitenwereld inderdaad niet veranderd."

En binnen die hiphopwereld is Zwart Licht inmiddels een gevestigde naam. Akwasi en Hayzee, vrienden van de middelbare school, besloten in 2007 om samen te gaan werken. Leeroy kwam er bij en Zwart Licht was een feit. Voor Akwasi een droom die uitkwam. "Ik zag Willie Wartaal op Lowlands in zijn blote buik losgaan voor een uitzinnig publiek. Dat wilde ik ook. En een jaar later stonden we daar." Het debuutalbum Bliksemschicht werd een succes, en vooral door de energieke live-optredens. Akwasi: "Ons succes danken we aan onze inzet. Er was een gat en daar zijn wij ingesprongen. Onze cd was goed, maar onze optredens ook. Onze directheid sloeg aan. Wij zijn fris, vernieuwend."

Vooral de dubstep-beats sloegen aan, merkte Hayzee. "Onze nieuwe album heeft dan ook meer grime en dubstep-beats." Dat grimmige wordt door sommigen gezien als agressief. Ook de videoclips stralen vaak agressie uit. Leeroy vindt de kritiek onzin. "Kijk naar films, die zijn minstens zo gewelddadig. Wij schetsen gewoon een realistisch scenario. Op straat loop je tussen mensen die een moord hebben gepleegd of een wapen op zak hebben. Het leven is echt gevaarlijk."

No Juju ligt vanaf morgen in de winkel.
De State Awards, de muziekprijzen voor Nederlandse urban artiesten, worden 26 november uitgereikt. Zwart Licht is genomineerd in de categorie Beste Live Act.


Reacties


Plaats hier jouw reactie...