Thomba Artz - Nieuw Dialect

In de week dat FC Twente zijn debuut zou maken ontvingen wij het debuutalbum van Thomba Artz, Nieuw Dialect. De dag na het goede resultaat is het dan tijd om te kijken of dit debuut net zoveel indruk kan maken. De Prenaissance (nog steeds te downloaden via www.nieuwdialect.nl), samen met de Freestyle Frenzies en de winst van Spark in de HHN competitie van 2009 gaf al aan dat er wat uit Twente zou komen en nu is dan het album Nieuw Dialect daar, te verkrijgen op USB stick.

Je kan zeggen wat je wilt, maar Thomba Artz heeft nagedacht over de manier waarop hij dit album naar buiten wil brengen. Een warmmaker een maand voor het releasen van het eindproduct, aandacht verkrijgen door Freestyle Frenzies op Youtube, een aantal teasers en een videoclip van het nummer “Dit is Twente”. En dit nummer is meteen het openingsnummer van het album. Beginnend met gezang uit de Grolsch Veste en overlopend in een melancholische duistere beat. Met een sterk refrein is het een goede opener van het album en zijn we meteen wakker. Andere positieve uitschieters op het album zijn het knallende slotnummer “Twentsche Rennaissance” (ook te vinden op Rapubliek’s Artikel 1, nog steeds te downloaden) maar ook verhalende nummers zoals “Love Slaven” of “Mijn Psychoanalyse”.

Het is echter niet allemaal positief. “Computerlosers” is een track die het album niet had hoeven te halen. De beat is in het begin nog wel onderhoudend, maar na een minuut wordt deze zo irritant dat de drang naar skippen steeds groter wordt. Wat aan de ene kant te waarderen is, is de keuze om de Twentse taal te behouden. Zo komen andere zegswijzen en tongval naar voren, maar dit maakt het voor de niet Twentenaar soms wat onduidelijk.

Dit 17 tracks tellende album is niet verkeerd. Het is nadelig dat je als niet Twentenaar soms niet alles kunt volgen, maar de beats zijn van een goed niveau, Thomba Artz spit over het algemeen duidelijk en de onderwerpen zijn divers. Daarbij maakt het feit dat het geen cd maar een USB is dit album ook tot een collectorsitem.


Reacties


Yo People,

 

Thnx voor die recentiestijl heren!

Keep rockinPlaats hier jouw reactie...