Roffest 2010

Op 3 juli was het weer zo ver. Roffest 2010 zou plaatsvinden en grootser dan ooit worden. Na twee succesvolle jaren op Paperdome te zijn georganiseerd is het festival verplaatst naar het Julianapark. Een andere vibe, grootser, meer eten en drinken in het jaar van Movements en Expirimenten. Volgens de flyers en nieuwsberichten konden wij om 13:00 naar binnen. Uiteindelijk werd dit een half uur later alwaar de sfeer er bij de wachtende menigte wel goed inzat. Geen stress, relaxt Roffest.

Het eerste nieuwtje was de Roffester Courant, met daarin uitleg over het festival, de acts, een programmaboekje, plattegrond, column van Reazun, Pete Paulusma’s weer bericht, Cooking with The Motherfucking Gaslamp Killer en klussen met Kraantje P. Naast dit krantje was er ditmaal, in tegenstelling tot eerdere jaren, voldoende ruimte om uitgebreid te relaxen op overdekte delen park. Later bleek dit door de enorme wolkbreuk geen overbodige luxe te zijn, maar voor de minder gelukkigen onder ons had Stichting Habek voor voldoende Poncho’s gezorgd. Tevens hadden ze er aan gedacht om het terrein zo netjes mogelijk te houden door te werken met statiegeld bekers, waardoor het enige rommelige de modder was die het gevolg was van de gigantische wolkbreuk. De volgende keer toch maar weer Diane Woei contacten?

Roffest 2010 KrantRoffest 2010 Poncho's

Dit jaar was Roffest inderdaad groter dan ooit en helaas daardoor was het ook onmogelijk om iedereen en alles te checken. De ontspannen festivalvibe hing er meteen al in en zelfs de regen kon deze vibe niet verstoren. Wij van Rapubliek hebben ons gericht op de hiphopmovements van Nederland, te weten Noah’s Ark, Nebulon, Hof van Jaeden, Fakkelteit, Raen en Samen Sterk. Door toedoen van de regen liep het programma echter niet zoals gepland, waardoor sommige van deze movements elkaar overlapten.

Raen was de eerste movement op de main stage, welke werd gehost door GMB, in het toen nog zonnige en bovenal benauwde Julianapark. Kern Koppen trapte af met nummers uit hun toekomstige werk Nulpunt en sloten af met de klassieker Memento. Vervolgens nam Manu het stokje over en hij zette op zijn bekende wijze het optreden voort. Broer Neo kwam ook nog even ten tonele en Minister President zorgde er voor dat het mellow publiek werd wakker geschud, precies op tijd voor Blaxtar, die de show van Raen afsloot. Toen kwam de regen…

Roffest 2010 Kern KoppenRoffest 2010 Manu

In de wobbeltent met Tim Beumers als host was het toen wachten op het Hof van Jaeden. De regen kletterde  echter boven het Julianapark met bakken tegelijk op ons neer en poncho’s werden nog meer gewild dan een Wereldkampioenschap van Nederland. Uiteindelijk kon het Hof van Jaeden met een half uur vertraging (wegens onweer) startten en de wobbeltent ging los op de Movement van Utrecht. Onder aanvoering van J.A.E. braken Verdomd, ML, Ongezond, Avi, Stabiel, Steach & Dobleye de tent af.

Roffest 2010 Hof van Jaeden 1Roffest 2010 Hof van Jaeden 2

Ten tijde van het optreden van het Hof van Jaeden liet Beardyman horen dat je heel weinig nodig hebt om een dope show neer te zetten. Noah’s Ark nam vervolgens de fakkel over van deze jongeman en liet zien waarom de Ark niet zal zinken. In een samenspel tussen Kraantje Pappie, Jiggy Djé, Spacekees, Hef, Önder en Arkboy Tellem kwamen de klassiekers van Noah’s Ark voorbij. Van oude hits zoals Spacekees’ “Ik wil een meisje”, Jiggy’s “Blauw Bloed”, Kraantjes “Koude Kermis” naar nieuwe tracks zoals de remix van “Moevuh” met de verse van Kraantje Pappie, die liet zien waarom hij ook mee vaart op de Ark.

Roffest 2010 BeardymanRoffest 2010 Jiggy Djé & SpaceKees

Roffest 2010 Jiggy Djé & Arkboy TellemRoffest 2010 Hef

Roffest 2010 Noah's Ark

Nadat The Q4 de mellow vibe weer helemaal had teruggebracht en iedereen in slaap had gesust was het tijd voor de mannen van Nebulon om met de energie van 10 ADHD kindjes per persoon het ingedutte publiek helemaal wakker te schudden. En dat lukte. Met snelle overgangen, stuiterende artiesten lieten Zwart Licht, Skinto, Noizboiz en D.Lipps zien hoe je als movement een show in elkaar zet die weet te verrassen. Niet per crew een paar tracks, maar steeds om en om tracks droppen als een tag team wedstrijd. Helaas viel door de regen dit optreden voor een groot deel samen met het optreden van Samen Sterk.

Roffest 2010 The Q4Roffest 2010 Nebulon

The Gaslamp Killer bracht uiteindelijk het tijdschema weer op de rit door een korte set. Als goedmaker hiervoor zal op een nog nader te bepalen datum deze man in Tivoli komen spelen. En toen was het tijd voor de mannen van de Fakkelteit. Rico en Sticks en Zo Moeilijk gaven het publiek de kans om het gras wat er nog stond helemaal plat te stampen en dat gebeurde dan ook dankbaar. Klassiekers als “Hoedenplank” kwamen langs, maar ook recentere tracks als Tijgers & Draken zetten het park op zijn kop.

Roffest 2010 The Gaslamp KillerRoffest 2010 Foreign Beggars

Tot slot was het aan Noisia & Foreign Beggars om het festival af te sluiten en ook dit ging weer gepaard met veel energie tijdens hun langdurende Drum n bassset. Toen was het weer tijd voor de vroege vogels onder ons om met de stadsbus naar het station te gaan en voor de overige festivalgangers om de afterparty nog even mee te maken.

Roffest heeft laten zien dat het verder kan groeien en laten zien te leren van eerdere edities. Voor 25 euro zoveel artiesten zien is zeker niet verkeerd en voor volgend jaar zijn er natuurlijk altijd verbeterpunten. Desondanks denk ik dat Stichting Habek met deze editie van Roffest inderdaad heeft laten zien dat zij Dik zijn geworden door aan te komen.

Alle filmpjes van Roffest 2010 zijn hieronder te zien:


Reacties


Plaats hier jouw reactie...