GrootMeester Jan

Vorig jaar deed GrootMeester Jan mee aan de Grolsch Grote Prijs van Nederland. Een jaar nadat Jiggy Djé de publieksprijs in de wacht had gesleept. Als het aan Jan had gelegen was hij degene die de publieksprijs had gewonnen. Het plan was om ook in dit jaar mee te doen, alleen was hij te laat met het inschrijven. In zijn shows tijdens de Grote Prijs speelde Jan alleen oude nummers van zijn album. Nieuwe dimensie in zijn shows was het spelen met een band. Nadeel is wel, “dat het veel gekut is om met een band de nummers te fixen. Vandaar ook dat ik optrad met oude nummers zodat alles er goed ingeslepen zit”.

Na de Grote Prijs Van Nederland 2006 is het angstvallig stil rond GrootMeester Jan. Hij had zichzelf twee jaar gegeven voor het nieuwe album. Twee jaar omdat kwaliteit boven kwantiteit gaat. De vraag is echter of het binnen de twee jaar gaat lukken aangezien GrootMeester Jan op zoek is naar “een nieuw ding waar hij zijn ei in kwijt kan. Welke kant dit op gaat is echter nog onbekend.” De richting die GrootMeester Jan op wil zou je kunnen vergelijken met Kubus/Buitenwesten. “Nederlandse hiphop krijgt een eigen gezicht, op de hits na. De hits geven mij het gevoel van een oude vriendin die je uit het oog bent verloren. Je ziet haar weer na een tijdje en het blijkt dat ze hoereert”

Op zijn soloalbum (Collaboratorium) zijn veel samenwerkingen te vinden. Zowel verschillende mc’s als verschillende producers komen aan bod op het album uit 2005. Reden hiervoor is, dat ongeacht de kwaliteit van het album, een variatie van stemmen altijd fijn is. Om een diverse stijl op het album te creëren heeft de Grootmeester bewust gekozen voor verschillende producers. Dit komt misschien wel het beste tot uiting in het nummer Metnizz, Jan’s favoriete track op het album. “Het is heel tof dat een jongen toch een beat kan maken in een totaal ander tempo dan een hiphop beat en andere plaatsing samples en andere samples, maar toch die hiphop feel.” 
                                                            
Wie Collaboratorium luistert, zal een aantal tracks herkennen. Denksport en Ik meen ’t echt zijn ook te vinden op het album Professioneel Chillen (2005) van D.A.C.. Het origineel van Denksport staat echter op het album van GrootMeester Jan. “Na afloop bedachten we binnen D.A.C. dat het wel dope zou zijn als het een posse track zou zijn. Ik had hier geen problemen mee zolang het origineel maar op mijn cd kwam te staan. Over Ik meen ’t echt ben ik zeer tevreden. De beat is gemaakt vanuit een andere invalshoek maar over het resultaat ben ik zeer tevreden.”

Als soloartiest kan je meer je eigen ding doen al moet je ook meer rekening met je zelf houden. Bij D.A.C. kan je jezelf helemaal de klote in drinken, als je de enige MC onstage bent kan dat gewoon niet. Qua studiodingen kan je wat meer afwijken van de gebaande paden. Je hebt zelf de keuze wat je wel en niet op je album wilt zetten. “Zo had ik liever geen productie van Darin G of Mr. Fonc omdat het puur hiphop is, en ik als liefhebber van alles houdt en er dus ook van alles in wil gooien. Het liefste zou ik op een plaat rare electrobeats gooien om zo tot een album te komen.”

Hoewel de plannen er wel waren, is er uiteindelijk geen clip geschoten bij een track van het album. Verschillende redenen kunnen hier voor worden aangedragen, zoals geld, hoeveel tijd kost het met welk resultaat en, “nu The Box weg is, wat zal TMF eerder kiezen, de nieuwe Robbie Williams of GrootMeester Jan zijn videoclip? Het was allemaal te veel werk voor een professioneel resultaat.“ Mocht jij wel een video willen schieten voor Jan, ga je gang en verras Jan.

Degenen die GrootMeester Jan van vroeger kennen, hebben misschien een verandering meegemaakt. Vroeger klonk Jan heel geforceerd. Oorzaak hiervan is terug te vinden in de idolen van Jan. Een hiervan was House of Pain. De stem die werd opgezet, werd opgezet om stoer over te komen. “Als ik er nu naar terugluister, dan is het niet meer real. Met je normale stem kan je ook veel meer emotie overbrengen. Als rapper zet je altijd een soort van stemmetje op, je schreeuwt om de zaal meer energie te geven.”

Inmiddels heeft GrootMeester Jan samen met zijn D.A.C. compagnons aardig wat albums gemaakt. Jan zegt hierover: “Alle albums waren kwalitatief hoog. Ik was verrast dat het album van Jiggy Djé (Noah’s Ark) niet zo hard is gegaan omdat het echt een goed album was. Het album van DiggyDex (Verhalen Vanuit de Sofa) heeft me ook verrast. Het was veel vetter dan ik van tevoren had verwacht.”

De periode met D.A.C. ziet Jan vooral als een groeiproces. “Met D.A.C. weet je, alleen maar classics, volle zaal, de hele zaal los, veel energie, vet partyen en als je geluk hebt stagediven. Mocht je het zo opfokken omdat je jezelf helemaal de klote in hebt gezopen, dan heeft iemand anders altijd je back, desnoods iemand in het publiek. DAC is echt hardcore hiphop, anders dan zoals men hiphop nu ziet. Hiphop nu wordt gekenmerkt door gangstarap en mannetjes die in een club stoer langs de kant staan.”

GrootMeester Jan woont al een tijdje in Leeuwarden in verband met zijn school. Het op kosten van de staat aankutten met muziek is, zoals Jan zegt, lekker joh. Wat betreft de manier van werken is Jan ook een andere weg ingeslagen. Zo schrijft hij veel minder. De kick die hij eerst uit een tekst kreeg krijgt hij nu uit andere dingen, zoals een nieuwe beat. De prioriteiten van het werken zijn verlegd. “Je moet het zien als een land. Als een land maar 1 exportproduct heeft zal het land bij een mindere vraag naar dat product in problemen komen. Als dat land echter meerdere exportproducten heeft, kan een eventuele vermindering van de vraag worden opgevangen door andere exportproducten”.

Nederlandse hiphop kan in de toekomst de muziek in Nederland overheersen. “We moeten af van het idee dat het zo moet zijn als in Amerika. Dat is geen hiphop, maar gangsterrap. Hoe gekopieerder en fokt op het is, des te eerder kom je er mee op tv en scoor je een hit.” Urban is de term die aan de populaire muziek van de jeugd wordt gegeven. “Urban is geen onderdeel van hiphop, hiphop is een onderdeel van urban”.

De cd zal er uiteindelijk komen. Wat betreft de datum kan hier nog geen duidelijkheid worden gegeven, misschien duurt het nog wel twee jaar. Voor meer informatie over GrootMeester Jan, check www.grootmeesterjan.nl

Reacties


Plaats hier jouw reactie...