De toekomst van rap (deel I)

Dit is de eerste column in een reeks, waarin ik vooruitblik op de toekomst van rap. Terwijl Nas zijn meest recente album ‘Hiphop is dead’ noemt, vermijd ik het doemdenken. In mijn glazen bol vraag ik me af hoe bepaalde aspecten van rap er  later uit zullen zien. Dit maal vraag ik mij af hoe battles gewonnen worden als ik grijs haar heb.

We zien het al met tennis, camera’s die registreren of de bal in of out is. In het verleden zagen we agressieve tennisspelers de scheidsrechter uitschelden, omdat de bal volgens hen wél in was. Nu mogen we dat tijdens de wedstrijd heerlijk even uitzoeken. Even de rackets opzij en kijken naar de camerabeelden. In rap waren het in de beginjaren op straat nog de omstanders die over het lot beschikten van de mc’s. De reactie van het publiek tijdens de aanvallen bepaalden de uitslag. Dat zal allemaal veranderen. Ten eerste vinden de battles zich steeds meer plaats in de digitale uithoeken. Een programma controleert bij de opnames of er lines voorkomen die eerder gebruikt zijn. Een analytisch overzicht bijgeleverd van hoe vaak en door wie bepaalde lines zijn gebruikt. De geflowde soundwaves zullen gecontroleerd worden door software op gevarieerde intonaties. Ten slotte zullen veel rappers met pensioen (gezien de vergrijzing) als vrijwillige juryleden worden ingezet. Met veel ervaring en academische kennis van rijmtechniek en punchcomplexiteit zullen zij tot een weloverwogen besluit komen. Gesteund door de onderzoeksresultaten, grafieken en hun expertise brengen zij hun vote uit op de battlecats. Echter, door de massa-democratisering op internet, kan het digitale publiek nog beroep aantekenen bij de site-beheerders. Er moet dan natuurlijk wel bewijs geleverd worden met opnames, grafieken, en ooggetuigen. Want stel je voor dat een rapper gedist wordt op zijn gewicht, maar statistisch gezien de persoon in kwestie het landelijk gemiddelde gewicht heeft. Een punch kan in zo’n geval dan leiden tot diskwalificatie op basis van fraude.

In de toekomst worden, kortom, battles absoluut rechtvaardig beoordeeld. Het gevoel en de romantiek van battles verdwijnen wel, maar de rationaliteit en redenatie zegevieren! Natuurlijk is er nog wel de mogelijkheid dat er nog enkele barbaarse rappers met grijs haar, elkaar battlen in het bejaardentehuis. Het publiek dat met infuuszakken aan een paal probeert te juichen als er een punch opgevangen wordt door het gehoorapparaat. Als een uitgestorven ras dat nog wordt meegesleurd in de adrenaline en vechterslust.

Reacties


Ik ben het niet echt eens met dit alles
Gewijzigd door Fat Nexus op 04-08-2007 23:52


Er is niks om mee eens of oneens te zijn. Het is gewoon een voorstelling van hoe dingen er KUNNEN uit zien in de toekomst.


Aight daar heb je gelijk in.


het is vooral sarcasme en ironie


Plaats hier jouw reactie...