Engel

December 2005 werd de eerste boot te water gelaten en binnenkort zal de opvolger te water worden gelaten. Engel & Daniël hebben na de eerste Woonboot Producties wederom de handen ineen geslagen om een zinkvrij album te droppen. Binnenkort komt het album uit, dus tijd voor een interview met één van de makers van het schip, Engel.Hoe heb je je ontwikkeld tussen de vorige en deze cd?
De vorige cd zagen we meer als een project wat ons allebei wel een keer leuk leek om te maken en bij dit album zijn we veel meer gaan werken aan een echt album. De toon op het album is over het algemeen iets serieuzer, omdat ik het gevoel heb dat het beter past bij Daniël zijn muziek dan bijvoorbeeld brag & boast tracks. Dat blijf ik ook wel doen, maar dan in andere projecten.

Dit is nu de tweede keer dat jullie als duo een album uitbrengen. Wat maakt dit album anders dan het vorige?
Ik vind dat dit album iets completer is. Op het vorige album stonden elf tracks en nu staan er zestien tracks op. Hierdoor krijgt de luisteraar een beter beeld van wat voor muziek wij maken.

Jullie werkten voor het eerst samen op Engel’s solodebuut Curriculum Vitea in 2004. Is er na twee jaar veel veranderd?
We maken veel meer samen muziek. Ik kan zelf geen noten lezen, maar kan wel aangeven wat ik goed vind klinken en wat niet. In de beginperiode was mijn inbreng niet zo groot op muzikaal gebied, maar dat is naar mijn gevoel wel veranderd de afgelopen jaren.

In de VS behoort het tot een ver verleden dat een rapper en een producer samen één album uitbrengen. Samenwerkingen die er wel zijn, zijn vaak weer eenmalig. Waarom doen jullie het toch juist wel?
Als Daniël altijd dezelfde soort beats zou maken, dan zou ik ook wel verder gaan zoeken, maar ik vind dat hij heel divers is. Als hij met een beat komt die heel vet is, dan word ik ook weer geprikkeld om weer doper te komen met een tekst. Wij maken echt samen muziek en dat bevalt ons.

In het interview dat op de DVD van Woonboot Producties staat, zei je dat je sowieso nog een cd wilde maken met Daniël, maar dan met veel andere muzikanten. In hoeverre is dat gelukt?
Ja, dat is redelijk gelukt. We hadden nog wat samenwerkingen staan, maar niet alles is opgenomen of goed genoeg geworden om op het album te verschijnen.

Op Woonboot Producties werkte je al samen met DiggyDex en op deze cd staan featurings van DiggyDex, Tomster en Ki. Hoe is die connectie ontstaan?
Ik heb deze rappers uitgenodigd, omdat ik ze alle drie heel erg goed vind. Op de track ‘Regen’ staat Tomster, omdat ik vind dat hij heel goed past in dat nummer. DiggyDex stond inderdaad ook op de vorige cd en aangezien ik hem wat vaker spreek, was het duidelijk dat hij ook op deel 2 kwam. Ki vind ik één van de beste rappers van Nederland, dus was blij dat hij ook mee heeft gedaan. Ik denk dat we alle drie wel ongeveer hetzelfde denken over muziek en sowieso zijn deze mc’s daar ook erg gepassioneerd mee bezig.

Daniël en jij hebben de vorige cd opgenomen in de zomermaanden. Hoe beviel het opnemen onder het platte zwarte dak in de lente?
We hebben in april en mei alle raps opgenomen en ik moet zeggen dat deze maanden weer erg warm waren. In principe is het wel lekkerder als het een beetje koel is, maar de tracks moeten toch worden opgenomen!!!

Sinds ongeveer een jaar staat het nummer ‘Kinkerstraat’ op YouTube. Is er intussen nog wat veranderd aan dat nummer of is deze versie rechtstreeks op Woonboot Producties 2 gekomen?
‘Kinkerstraat’ is één van de laatste nummers die we echt hebben afgemaakt, aangezien we hier best wel mee aan het kloten waren. We hebben hem een aantal keer opnieuw opgenomen en gelukkig zijn we nu zeer tevreden. Een vriend van ons had de mogelijkheid om goed straatgeluiden op te nemen, dus nu zit er even wat meer sfeer in dan in de YouTube track.

Wordt er nog een videoclip geschoten bij één van de tracks?
Er is een clip geschoten van het nummer ‘Woonboot Producties 2’ en deze moet nog gemonteerd worden. Ik kan echt niet zeggen wanneer deze ook echt te zien is.

Over het algemeen liggen er niet veel cd’s, die in eigen beheer zijn uitgebracht, in de winkels. Gaat met dit album hier verandering in komen?
Wij gaan ons album in zoveel mogelijk platenzaken neerleggen die ons de kans geven, dus denk dan aan de Platenboef, Boudisque, Plato enzovoort. Sowieso is de cd via de website te bestellen.

Hoe lang gaat jullie alliantie nog stand houden en wat kunnen we verder in de toekomst nog verwachten?
Ik ben klaar voor deel drie, dus het zal nog wel even stand houden als het aan mij ligt. Het heeft wel veel te maken met Daniël’s toekomstplannen. Hij is bijna klaar met afstuderen, dus ik weet niet hoe hij met zijn vrije tijd zit het komende jaar. (dit moet je hem nog maar eens vragen!) Op deze cd hebben wij geprobeerd om een eigen sound neer te zetten en dit zullen we in de toekomst zeker blijven doen! Een cd met Bas onder de naam BSE zit er niet in, maar hij doet wel mee op twee tracks van dit album, namelijk ‘Tien Jaar’ en ‘Strompelen’. Ikzelf ben op dit moment met aardig wat tracks bezig, maar dat kan nu goed, omdat ik Woonboot Producties 2 heb afgerond. Ik wil nog steeds een EP maken met een jonge talentvolle producer uit Hoorn (William) en zo komen er altijd wel projecten op mijn pad.

Komt er nog een tour aan met alle muzikanten die mee hebben gedaan op het album of blijft het bij optredens van Engel & Daniël en DJ R.E.D.S.?
Er komt geen tour aan en zelfs de releasedatum van de cd kan ik niet noemen. Ik denk dat de mensen www.woonbootproducties.nl in de gaten moeten houden, want zodra wij data weten van optredens dan zetten wij het daarop!

Reacties


nice interview Maddius


Jup, goed artikel


Props


Plaats hier jouw reactie...