Typhoon's debuutalbum!

Eerlijkheid. Het sleutelwoord voor het debuut album van de Zwolse rapper Glenn de Randamie, alias Typhoon. En eerlijk duurt in dit geval inderdaad lang. Maar liefst drie jaar hebben muziekliefhebbers moeten wachten op Tussen Licht en Lucht, het eerste wapenfeit van Ty. Omdat de man geen genoegen neemt met standaard rap. Omdat hij zijn hart en ziel blootlegt op zijn plaat  en daarbij verder gaat dan je gewend bent. “Ik ben geen rapper, noem me ervaringsdeskundige”, zoals hij zelf zegt. Als het leven een leerproces is, is Typhoon een gierige leerling. Zelden hoor je een artiest die zich zo weinig verschuilt achter een pose en zich zo open en eerlijk durft op te stellen. Gewoon Glenn dus, maar geen simpele raps, eerder rauw en confronterend voor zichzelf en de luisteraar.

Verder dan Hip Hop gaat het, ook muzikaal gezien. Zo zijn invloeden uit onder andere de traditioneel Afrikaanse, Oosterse en jazz-muziek te horen, naast bijdrages van trompettist Jan Wessels en raps van broer Blaxtar, Rico en Sticks (Opgezwolle). Een sfeervolle, grens-overscheidende muzikale omlijsting van de beatmakers Dries Bijlsma, Delic (Opgezwolle), A.R.T, en Nav geven de plaat een warme, persoonlijke vibe, divers maar geworteld in de Hip Hop.


Bijlsma, verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de plaat, laat horen dat een experimentele drift hem niet vreemd is. Een nummer als “Sprokkeldagen”, met een Spoken Word bijdrage van de Belgische Neske Beks, is hier een goed voorbeeld van. Handelend over onzichtbaarheid en het ontsnappen aan verwachtingen, wat sowieso niet hoort tot de alledaagse thematiek van de gemiddelde rapper, is het een track die zich ook muzikaal onderscheidt door de dromerige sfeer met een rauwe rand.

In “Brand Los” komt juist de harde kant meer naar voren, met een beat die begint met standaard Hip Hop drumprogrammering maar gaandeweg verandert in onvervalste Drum-n-Bass. “Zo niet mij”, al bekend van de live-shows, is ook op de plaat terug te vinden. Wederom viert eerlijkheid hoogtij, met Ty die vertelt over de confrontatie aangaan met zichzelf en het vastzitten in een emotionele mindstate waar geen ontsnappen aan lijkt: “AAAAAHH!! Voel dat t kut-is, dit is voor iedereen die emotioneel onder druk ligt”.

Daarom is de titel van de plaat Tussen Licht en Lucht; zowel de beats en de teksten gaan verschillende kanten op maar alles komt duidelijk samen in de beleving van Typhoon. Drie jaar na het winnen van De Grote Prijs van NL, na intensief touren en het trekken van volle zalen door heel Nederland is er nu de plaat. Tussen Licht en Lucht. De inmiddels hooggespannen verwachtingen lost Typhoon nu in.       

Tussen Lucht en Licht zal het licht zien op de releaseparty die 17 juni in Hedon (Zwolle) plaatsvindt. Een dag later, 18 juni, is de cd overal verkrijgbaar!

Reacties


Ik ben wel benieuwd naar deze plaat!


ik ook wel


Plaats hier jouw reactie...