Diggy Dex - Do It Yourself

Op 24 januari komt het nieuwe album van Diggy Dex uit, getiteld Do It Yourself. Op dit vierde solo album is Diggy Dex terug gegaan naar de basis en wordt hij bijgestaan door DJ DNS, RBDJAN, Daan Rijkers, Wudstik en Stef Bos. Een aantal tracks was de afgelopen maanden al online te horen, zoals titeltrack Do It Yourself, Cirkels, Mama I Made It en Vannacht Nog. Naast deze vier tracks staan er nog 16 andere nummers op dit album, wat voor een Nederlands solo hiphopalbum zeer veel is.

 

Dan is natuurlijk het belangrijkste, of dat Diggy Dex in deze 20 tracks een bepaald niveau kan vasthouden. Na een gesproken introductie knalt Diggy Dex er meteen lekker in. Laat hij op "Leeg" nog een onzekere, reflecterende kant van zichzelf zien met momenten van terugblik op de ontwikkeling die hij zelf heeft doorlopen, wordt op "Do It Yourself" de toon pas echt gezet. Diggy Dex is een gevestigde naam waar te allen tijde rekening mee moet worden gehouden, zeker nu hij alles zelf doet. Vervolgens is het weer gedaan met de serieuze kant en brengt hij op "Lompe Boer" een track waarin hij een karikatuur van zichzelf neer zet zoals de buitenwereld, die niet direct bij Diggy Dex betrokken is, hem kan zien. Dat Diggy Dex de zwaardere onderwerpen niet schuwt, blijkt op tracks zoals "Cirkels" en "Grote mannen worden klein", waarin Diggy Dex vertelt over het vaderschap. Het gaat te ver om elke track van het album te beschrijven, maar elke track is een onmisbare bouwsteen in het geheel van Do It Yourself en op "Liever" laat Diggy Dex horen hoe de oude en nieuwe generatie van de Nederlandse muziek kunnen samenwerken. Uiteraard moeten we kritisch zijn, maar dit album laat zien wie Diggy Dex is, zonder concessies te moeten doen en daar is weinig kritiek op te leveren.

 

Wat Do It Yourself als album zo goed maakt, zijn de sterke teksten, de muzikale diversiteit en de verschillen in delivery per track en zelfs binnen de track. Het sterkste punt is echter de nuchterheid en herkenbaarheid van Diggy Dex. Hij bezit het vermogen om maatschappijkritische zaken in een juist daglicht te brengen zonder vooroordelen. Diggy Dex bezit het vermogen om een verhaal te kunnen vertellen. En dan is een album van 20 tracks eigenlijk nog te weinig.

Tracklist:
01 - Intro (1:05)
02 - Leeg (4:35)
03 - Do It Yourself (2:48)
04 - Lompe Boer (3:30)
05 - Grote Mannen Worden Klein (3:38)
06 - Cirkels (3:01)
07 - De Maat der Dingen (4:01) met DJ DNS
08 - Beter Dan Alleen (3:44)
09 - Een Sample Drum Kit (1:27)
10 - Soms (3:43) met Wudstik
11 - Mama (I Made It) (3:17) met RB Djan
12 - Nu We Er Toch Zijn (3:03)
13 - Vannacht Nog (3:39)
14 - Zo Goed (3:17)
15 - Liever (3:55) met Stef Bos
16 - Terug (6:36) met Daan Rijkers
17 - Weet Je Wel (0:25)
18 - Spiegel (2:40)
19 - Jongen (4:42)
20 - Als het Eind in Zicht Is (3:52)


Reacties


Plaats hier jouw reactie...