Hoogste album-notering ooit voor Nederlandstalige hiphop

BAARN - Er werd rekening gehouden met een feestje van epische proporties; het album Great Minds van Great Minds stond 3 dagen op nummer 1 in de album top 100 midweek chart en maakte een goeie kans dit vol te houden tot vrijdag, waarop de lijst gepubliceerd wordt voor het publiek. Op de dag des oordeels bleek Anouk (die eerder die week nog op de foto verscheen in een Great Minds trui) toch de winnaar van de onderlinge strijd. Desondanks schrijft Great Minds geschiedenis met dit album: de hoogste album notering van een Nederlandstalig hiphop-album ooit en de hoogste notering van een Top Notch act ooit! 

Dokter Moon, Winne, Jiggy Djé en Sticks zijn met hun gezamenlijke album Great Minds op de tweede plek in de GfK Dutch Album Top 100 binnen gekomen. Dit is een evenaring van de hoogste positie voor een Nederlands rapalbum in de hitlijsten. In 2007 werd kwamen Pete Philly & Perquisite met hun album Mystery Repeats eveneens op een tweede plaats binnen in de lijst.

Great Minds ontstond ruim twee jaar geleden toen producer Dokter Moon de drie mc’s bij elkaar bracht. Tijdens trips naar Antwerpen en Parijs werd de basis voor het album gelegd dat zaterdag 8.6 (8 juli) werd gepresenteerd in Felix Meritis.Deze week was het lang spannend of de eerste positie opnieuw naar Anouk zou gaan of naar Great Minds. Uiteindelijk trok Anouk aan het langste eind. Kees de Koning van Top Notch vertelt dat de eerste oplage van het album in de loop van de week uitverkocht was. “Een aantal winkels heeft geen exemplaren meer liggen. We zijn hard aan het bijdrukken. Bijzonder is dat Great Minds deze plek heeft behaald vrijwel zonder airplay.”Jiggy Djé is ondanks de tweede plek erg trots. “Dit is wel echt heel bijzonder. Ik kan me herinneren dat ik er een tijd geleden wel kort met Winne over sprak. Hij noemde cijfers die mij absoluut niet realistisch leken. Ik zei hem: ‘Ik waardeer je enthousiasme, maar zo zit het niet in elkaar’. Maar toen het album in de pre-order ging zag ik hem op plek 22 en binnen twee uur naar nummer 4 schieten. Toen hij op vrijdag op de eerste plek in de iTunes chart kwam, begon er wel voorzichtig een gevoel te ontstaan dat er iets mogelijk was. Kees (de Koning, red.) temperde dat enthousiasme door te zeggen dat Daft Punk en Anouk echt flinke nummers deden. Elke dag groeide het vertrouwen, eerst in een top vijf notering, misschien top drie, en nu dus op twee. Echt te gek.”De verklaring voor het succes is volgens Jiggy simpel: “Het is een heel goed album geworden, waar we heel trots op zijn. Maar ik had het echt acceptabel gevonden als we op plek vijftien binnen waren gekomen. Natuurlijk speelt het moment mee, is er misschien ruimte voor een dergelijke plaat ontstaan en is de achterban van alle leden achter dit project gaan staan.”En nu? “Nu gaan we spelen en daarna ga ik even op vakantie. Er zijn allemaal losse ideeën. Misschien hoor je de afgevallen tracks nog wel, er is een idee voor een remix en misschien komt er nog wel een video. Maar er staat echt nog niets vast.” En het gerucht over Great Minds op Lowlands? “Daar kan ik echt niets over zeggen, maar ik ga er wel heen dit jaar.”


 Afgelopen zaterdag heeft Great Minds de zaal van 013 volledig op zijn kop gezet (foto’s hier). 
Great Minds zal nog optreden in De Oosterpoort (20-06), Melkweg (21-06) en Tivoli (22-06). In augustus staan de heren nog op festivals Appelsap en Boothstock.

Tourdata:
14-06 013, Tilburg
20-06 Oosterpoort, Groningen
21-06 Melkweg, Amsterdam
22-06 Tivoli, Utrecht
10-08 Boothstock Festival, Rotterdam
10-08 Appelsap Festival, Amsterdam


Reacties


Plaats hier jouw reactie...