Fotosynthese - LOS

Op 4 mei komt het langverwachte album van Fotosynthese getiteld "LOS" uit. In 2008 kwam zijn Grootspraak EP uit welke werd opgevolgd door een finaleplaats in de GPNL en even later nog een 101 Barz sessie waarin, naar nu blijkt, alvast een preview van het album LOS werd gegeven. Fotosynthese wordt op dit album bijgestaan door Timmietex, James en Diggydex en de producties zijn geleverd door Benzie en GVRens.

cover

Wat bij het eerste geluid van het album meteen opvalt, is de volwassenheid van Fotosynthese. De kleine jongen zoals we op Tweetakt in 2009 leerden kennen is groot geworden. Dit valt met name op in het meer reflectieve en beschrijvende verhaal welke Fotosynthese aan ons ten gehore brengt. Bij de eerste woorden van "Ongeacht het Resultaat" is dit meteen duidelijk. Samen met het nieuwe stemgeluid zijn de beats ook meer volwassen geworden. De beats zorgden er voor dat Fotosynthese zijn jong volwassen energie goed kwijt kan en tevens lijkt het alsof deze beats live nog een extra diepe dimensie kunnen brengen. Van de samenwerkingen op het album springt "Euforie" met Diggydex er uit. Op een melancholische beat met een Herman van Veen sample laten Fotosynthese en Diggydex horen hoe euforie klinkt. Een van de beste tracks op het album. Een ander bewijs dat Fotosynthese gegroeid is, zijn de tracks "Juni" en "De Bunker". Hierin vertelt Fotosynthese een verhaal over de landing in Normandie van de geallieerden, zowel vanuit het oogpunt van de geallieerden als van de nazi's. Het enige wat misschien in negatieve zin opvalt, is dat Fotosynthese nog weinig variatie in zijn delivery heeft. Het kan op een gegeven moment allemaal te enthousiast klinken, waardoor sommige lines of tracks net niet lekker lijken te lopen. Dit is echter een klein minpuntje, als je het al zo mag noemen, bij dit gehele album. Op "Was Getekend" is echter weer een hele andere Fotosynthese te horen. De kracht van Fotosynthese ligt in zijn energie en dat sterke punt is op dit album goed benadrukt. Dat Fotosynthese zijn klassiekers kent, blijkt wel uit de kleine bijdrage van Gele Haas. Een leuke aanvulling voor mensen die al lange tijd de Nederlandse hiphop volgen.

Kijkend naar de ontwikkeling die Fotosynthese heeft doorgemaakt kunnen we alleen maar concluderen dat Fotosynthese niet meer die jonge rapper is, maar is groot geworden. Een zeer sterk album welke niet klinkt als de meeste albums van tegenwoordig. Verhalen vertellen, braggen en boasten en losgaan op beats. Dat is hetgene wat Fotosynthese doet en het afronden van "LOS" smaakt alweer naar meer materiaal.

Tracklist:
1. Ongeacht het resultaat
2. Het werd tijd
3. De dingen die ik zeg
4. Jongensdroom
5. Los
6. Juni
7. De bunker
8. Euforie (met Diggy Dex)
9. Flitsen
10. Was getekend
11. Volwassen muziek
12. In de golven
13. Draai door
14. Blij (met James)
15. Alles is oké (met Timmietex)
16. Rust


Reacties


Plaats hier jouw reactie...