Murda Turk heeft genoeg gechilld

Het begon eind vorig jaar al een beetje met ‘187’ featuring KaliBwoy en onlangs liet Murda Turk weer van zich horen met ‘Baws’ en ‘Damn’ featuring Roscovitsch. Hij heeft zichzelf gedwongen de studio weer in te gaan en binnenkort kunnen we daar tastbaar resultaat van verwachten: Turkse Pizza 2. “Ik heb mezelf moeten pushen, het was een leerproces”, vertelt hij over de periode die eraan voorafging.

“We hebben genoeg gechilld”, vindt Turk zelf, dus werd het tijd om hard terug te komen met iets nieuws. De bedoeling was dat ‘187’ daar in oktober vorig jaar voor zou gaan zorgen, maar dat ging niet helemaal zoals gepland. “Het was weer de eerste track die ik had gemaakt en ik vond hem keihard, dus dacht: laten
we een clip schieten. Maar toen die gedropt was waaide het een beetje weg, het kreeg niet de aandacht die ik verwacht had. Misschien was het timing, of misschien vonden mensen die pokoe niet zo hard als wij dat vonden. Maar ‘Baws’ vinden mensen hard, dus we blijven gewoon lekker muziek maken.”

Zoals op zijn debuutalbum De Kassier: Een Monnie Album het geval was, zal die nieuwe muziek weer vooral met producer FS Green gemaakt worden. Maar die heeft op het moment geen alleenrecht op de vocalen van Turk. “Ik werk ook met een nieuwe producer uit Rotterdam, SABeats”, vertelt hij. Of voor de aanstaande EP Turkse Pizza 2 beats van beide producers zullen staan weet hij alleen nog niet. “Ik ben vooral tracks aan het maken. Het wordt hard, dat is alles wat ik kan zeggen.” Daarnaast vertelt hij dat het met featurings wat rustiger zal zijn dan op de eerste Turkse Pizza EP. “Ik doe er op rapgebied een paar, maar wil meer refreintjes laten inzingen. Ik ben in een andere soort space, wil meer mijn eigen tracks maken. Ik heb nu zoiets van: ik wil zelf die track helemaal claimen.”

Na zijn eerste EP duurde het twee jaar voordat zijn eerste album uitkwam, maar Turk belooft dat het deze keer niet zo lang zal duren. Ook de twee jaar die sinds het verschijnen van De Kassier zijn verstreken vindt hij eigenlijk te lang. “Een jaar na De Kassier was het een beetje stil en verloor ik ook de motivatie om tracks te maken. Dat is misschien een beginnersding, dat je niet weet hoe je moet omgaan met bijvoorbeeld een gat waar je in valt nadat het eerst heel druk was. Ik was niet gemotiveerd om weer de studio in te gaan. Ik heb mezelf moeten pushen, het was een leerproces. Het ging pas weer op het moment dat ik dacht: fuck it, doe het gewoon weer. Het gaat dan niet gelijk weer vanzelf, maar ik wilde in ieder geval weer.”

Ondertussen kwam natuurlijk ook het acteren op zijn pad, met in 2010 een hoofdrol in de film Gangsterboys. Onlangs werd de film vertoond op televisie, maar Turk heeft er niet zelf naar gekeken. “Heel eerlijk: ik kan die film niet kijken. Ik betrap mezelf op fouten, dus ik vind het heel raar om terug te zien. Ik was met m’n vriendin en die wilde kijken, maar ik had zoiets van: nee, ga ik niet doen.” Zijn optreden in de serie Van God Los vorig jaar vond hij veel beter, dus gaat er meer gebeuren op dat vlak? “Ik hoop het echt”, reageert hij. “Ik hoop ook op serieuzere rollen. Ik wil ook íemand spelen, niet per se met een afkomst. Maar het blijft Nederland, zoveel aanbod is er niet. Ik vind het ook gewoon tof om weer op een set te zijn en een serie te doen. Maar ik zou het hard vinden om meer van mezelf te laten zien.”

Meer van zichzelf laten zien doet Turk wel al op andere vlakken, zoals met lesgeven. “Ik coach derdejaarsstudenten bij de Herman Brood Academie en ik heb laatst ook ingevallen voor de klas. Het is erg dope om met vers jong bloed te chillen, om te kijken what’s going on. Ik merk ook dat ze echt luisteren.” Meer nog dan in zijn tracks, heeft Turk daarbij een voorbeeldfunctie. En daar is hij zich “steeds meer” bewust van. “Ik kan er niet altijd rekening mee houden, maar heb er in het verleden veel meer moeite mee gehad. Omdat ik altijd mijn mening straight up gaf. Wat voor mij een waarheid is hoeft niet altijd zo te zijn. Ik moest blijkbaar negatieve feedback krijgen om dat te leren. Met dat hele Sticks gebeuren bijvoorbeeld, zie hier. Ik bedoel er niks mee, ik geef gewoon eerlijk antwoord. Achteraf gezien was het misschien niet zo handig.”

Toch wil Turk niet teveel bezig zijn met wat er uit zijn mond komt. Het woord ‘bitch’ is op ‘Baws’ en ‘Damn’ bijvoorbeeld weer veel te horen, ondanks dat hij weet dat ook jonge kids daarnaar zullen luisteren. “Als we eerlijk zijn: jongeren van twaalf, dertien praten veel erger dan ik vaak doe op mijn tracks. En ik denk ook niet dat ik met andere rappers in Nederland daar alle invloed op heb. Ik denk dat media in het algemeen, YouTube en films veel invloed hebben. En ik ga ook wel tracks maken waarop ik niet scheld, maar rap is nou eenmaal niet het liefste genre.

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s van Ali Mousavi


Reacties


Plaats hier jouw reactie...