Wat Anders is terug!

De populairste hiphop radioshow van Nederland vindt onderdak bij BNN. Presentatoren Venz & Jiggy Djé vierden in 2011 het zesjarig bestaan van Wat Anders. Een paar maanden later waren ze echter genoodzaakt de opnames bij FunX te staken. Na veel vragen over het voortbestaan van de show maken ze in 2012 bij State Magazine en BNN een logische doorstart. Wat Anders is vanaf vandaag iedere dinsdag vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur te horen via BNN.FM en na uitzending on demand te beluisteren via State Magazine. Vanaf 3 januari zal de show zelfs live gaan uitzenden via hetzelfde kanaal zoals de show ooit begon bij Lijn5. We stellen Venz & Jiggy Djé 12 vragen over Wat Anders in 2012.

De eerste aflevering van 20 december 2011 is hier terug te luisteren.

Wat is er anders aan Wat Anders in 2012?
"We waren altijd een strikte hiphopshow, maar de afgelopen jaren is mijn smaak enorm verbreed. Het zal altijd een hiphopshow blijven, maar ik ga niet schromen om een Frank Ocean te behandelen of een Presk (winnaar Grote Prijs dance/producers) uit te nodigen. Als het maar wel muziek is die prikkelt, we gaan never platte house draaien. Maar je ziet ook Jay en Kanye stoeien met dubstep en een Damian Marley of Ziggi Recado kwam altijd al aan bod."

Jullie zijn in 2005 bij de NTR (voorheen NPS) begonnen. In 2008 verhuisd naar FunX en hebben nu in 2011 bij BNN een onderkomen gekregen. Blijven jullie gewoon een keer bij dezelfde omroep of hoe zit dat?
"Het is niet dat wij de luxe hebben om dat te bepalen. Je bent bij de publieke omroep afhankelijk van mensen en omroepen die ruimte willen maken voor hiphop. Wij zijn elke keer dankbaar dat daar een omroep voor te vinden was. Ik heb ook gespeeld met het volledig onafhankelijk doorzetten van de show, met bijvoorbeeld Puna samen. Maar toen BNN om de hoek kwam, was dat een verstandigere keus dan een heel eigen zelfvoorzienend platform stichten."

Jullie beginnen hier bij State online via BNN.FM, hoe belangrijk is dat hiphop een vaste plek in de ether krijgt?
"Heel belangrijk. Het is het enige mainstream genre zonder uitlaatklep in de ether. We zitten nu ook dichter bij het vuur, Coen en Sander (3FM) lopen hier ook rond. 3FM begint gelukkig langzaamaan ook iets meer hiphop te ondersteunen, met name dankzij Giel. Ik hoop dat wij op één of andere manier in de toekomst ook op een FM zender goede hiphop kunnen laten horen. Te veel mensen buiten de randstad hebben nog steeds een verkeerd beeld van hiphop. Maar internet is voor ons absolute prioriteit, daar zit de luisteraar die ons al jarenlang week in week uit support."

Toen jullie 6 jaar bestonden hebben we hier op State kunnen lezen hoe de chemie tussen jullie ontstaat. Heeft de verhuizing naar BNN daar invloed op?
"De eerste weken wordt het even warmdraaien. Een andere studio, andere omgeving, we zijn er een klein half jaartje tussenuit geweest. En we gaan weer live uitzenden, dus er kan weer eens wat fout gaan, gelukkig. 3 januari is onze eerste liveshow en dan moeten we er staan. En dan is de chemie daar natuurlijk automatisch weer."

Jullie zijn allebei ontzettend druk. Venz o.a. met 22tracks en Free. Jiggy o.a. met Noah's Ark. Waarom is Wat Anders zo belangrijk voor jullie om hier nog een dag in de week voor uit te trekken?
"Het was ook een erg moeilijke keuze. Eigenlijk heb ik er geen tijd voor, maar vooral door de bijna dagelijkse benieuwdheid van luisteraars over ons voortbestaan ga ik er keihard tijd voor maken. Er is weinig leukers te bedenken dan met Jiggy twee uur slap over muziek lullen en gasten te interviewen."

De show wordt altijd afgesloten met een studiosessie, dit is altijd een raakvlak geweest met 101Barz. Beiden vallen nu onder BNN. Liggen er samenwerkingen in het verschiet?
"Om in ieder geval samen met 101Barz de agenda door te nemen lijkt me logisch. Maar om wekelijks dezelfde artiesten in studiosessies te presenteren lijkt me minder spannend. We'll see!"

De artiesten die te gast zijn worden over het algemeen uitgenodigd op basis van een release van een album. Omdat jullie een tijdje uit de lucht zijn geweest zijn er wat releases aan Wat Anders voorbij gegaan. Wie had je graag als een van de eerste willen spreken wat nu niet gelukt is?
"Door allerlei toevalligheden hebben we Gers nog nooit te gast gehad. Terwijl hij nu een nummer 1 hit heeft gescoord. We hebben hem wel vaak telefonisch gesproken, maar in 2012 komt hij sowieso aan bod. Ook Sef, Jayh en VSOP had ik graag uitgebreid gesproken deze herfst."

Jiggy, jij bent de artiest van de twee maar je laat de muziek samenstelling geheel aan Venz over. Waarom?
Er zijn meerdere redenen. Ik zit zo diep in Nederlandse hiphop dat ik het fijn vind dat Venz de selectie maakt, op die manier kan ik artiesten die mij vragen gedraaid te worden altijd doorverwijzen naar hem. Beetje laf misschien maar ik brand m'n vingers er liever niet aan.
Daarnaast omdat ik dagelijks voornamelijk bezig ben met mijn eigen muziek en met de muziek van de artiesten onder Noah's Ark en daardoor wat minder met muziek buiten die van hen om.
De smaak van Venz komt in grote lijnen overeen met die van mij dus ik durf daar blind achter te gaan staan. We checken dezelfde blogs en daar vallen ons denk ik dezelfde tracks op. Hij is als de man achter 22tracks dagelijks bezig met heel veel luisteren en selecteren, ik wat minder.
Verder hou ik er van om tijdens de show impulsief te kunnen zijn, als ik niet weet wat er allemaal gepland staat stelt mij dat in de gelegenheid om spontaan te kunnen reageren.

Venz, wat maakt een track geschikt voor Wat Anders?
"Als het een artiest is waarvan ik vind dat men moet weten dat er een nieuwe track is, dat sowieso. Daarnaast moet de productie en hook goed zijn. Als er iemand op een saaie beat rapt moet ie wel heel goed rappen om gedraaid te worden. Een 'rappers rapper' zoals we dat noemen, a la Royce Da 5'9" of Roc Marciano. De eindmix is - en dan doel ik met name op binnenlandse tracks - ook niet te onderschatten. En nu ga ik dus ook wat dingen proberen te draaien waarvan ik vermoed dat men dat anders niet op zou zetten, in de hoop dat zij het net zo dik vinden als wij."

Kunnen we nieuwe items in de show verwachten?
Sowieso. Vaste items als De Kettingreactie en de Dekbedovertrack blijven natuurlijk terugkomen, maar het is State Radio: Wat Anders. Een item als Homegrown of een in die week gemaakt Statement bespreken lijkt mij daarom een perfecte aanvulling.

Het is bekend dat jullie beiden opgegroeid zijn met VPRO's Dutchmasters. Wat Anders is volgens velen het jongere broertje van die show. Zijn er momenteel radioprogramma's waardoor jullie je laten inspireren?
Ik denk het niet. Maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen omdat ik niet alles beluister, sterker nog: ik luister zoveel muziek dat ik er niet aan moet denken om ook nog tien radioshows te volgen. Het is jammer dat Hoe Gaat Het Nou Echt Met Je? van Job de Wit en Sander Kerkhof op Red Light Radio van korte duur was, dat inspireerde me zeker deze zomer.

BNN doet veel met festivals. Vanaf welk festival zouden jullie het liefst Wat Anders uitzenden?
Solar! Hoewel, Lowlands kan ook natuurlijk. Ik ben bang dat het beschonken uitzendingen worden, maar daardoor misschien wel nog mooier. We hebben sowieso belachelijk veel zin om Wat Anders weer op te gaan pakken!


Reacties


Plaats hier jouw reactie...